loader
Every one of us has power to be creator of every moment of the life!
16. February 2015.

“ALAT” ZA STVARNE PROMJENE – NEKA VAŠA PROMJENA POČNE OD PROMJENE SEBE!

Published by Ševko Bajić

Vjerovatno ste se i  vi milion puta zapitali kako to da se sve tako sporo mijenja? Ako nas je toliko nezadovojno bilo čime, od vremenskih prilika do stanja u društvu, zašto nema promjena? Kako to da se tako lako navikavamo na stanje, postajemo ogorčeni, jadni i mizerni, a u isto vrijeme demonstriramo fascinantnu “lakoću” postojanja i zadivljujuću sposobnost da NE RADIMO NIŠTA! To je zato što ne znamo a uglavnom nismo svjesni šta je pravi alat za promjene. Istorija je pokazala da promjene nisu započeli oni koji su  sjeli, razmislili i odlučili da nešto mijenjaju, već oni koji su bilo kakav proces promjena doživjeli na najdubljem nivou svoga bića, sa svim emocijama koje to prate.

VAŠE MISLI ODREĐUJU VAŠE SADA I SUTRA!

Svi holistički I spiritualni pravci nas upozoravaju na suštinski mehanizam univerzuma: SVE ŠTO NAM SE DEŠAVA SAMI PRIVLAČIMO U SVOJ ŽIVOT!!!

Ovdje možete postaviti razumno pitanja:” Zar je moguće da ja želim biti nesretan, jadan, ogorčen, siromašan, nije moguće da ja to želim,ja baš želim sve suprotno od te negativnosti”!

Tajna je u DUBLJIM PROGRAMIMA kojih često nismo ni svjesni. Vi možda GOVORITE da želite lijepe stvari ali duboko  sebi VJERUJETE da morate biti sami, nesretni…

Nedavno sam imao čudan razgovor sa prijateljem. Saopštio mi je da je zaljubljen! Sljedećih sat vremena smo proveli tako što sam ga ja ubjeđivao da je to divno, da je super, da nema ništa ljepše od toga, a on mene da je to ipak veza na daljinu, da ona možda ima nekoga, da nije moguće da joj se baš on dopao. Na kraju sam ga pitao: “Pa dobro, jel’ ti želiš ili ne želiš da budeš zaljubljen”!? Pogađate, upravo radi straha da će biti ostavljen jer ima boljih od njega, njihova veza je trajala tek toliko – dok ona stvarno nije našla boljeg  od njega.

RAD SA DUBOKIM UVJERENJIMA JE SUŠTINSKI DIO SVAKDONEVNOPG  RADA NA SEBI!

Probajte uraditi jednu jednostavnu vježbu – samo jedan dan! Svaki put kada osjetite ili doživite nešto negativno, zapišite šta je bila vaša prva rečenica koju ste izgovorili u umu!

“Uvijek se ovo meni dešava”!

“E šta sam ja stalno peh”!

“Ma neće se meni ništa dobro desiti”!

Primjećujete li sada kako funkcioniše naš um?

Mi možda GOVORIMO da želimo lijepe stvari u našem životu ali i u životu zajednice u kojoj živimo – ali naša UVJERENJA koje smo izgradili tokom života će privući tačno ono što istinski želimo. UVJERENJA imaju već i jaču energiju. Zamislite  sljedeći scenarij – recimo da želite da budete bogati. Ako je vaše uvjerenje da ćete cijeli život biti na rubu gladi – onda je najvjerovatnije da će vam se dešavati da novac dolazi, ali ga lako gubite, da u jednom trenutku imate previše a u sljedećem trenutku premalo novca.

Sada ovaj princip prenesite na šire društvo oko nas. Grad u kojem živimo. Državu u kojoj živimo. Činjenica je da nije dobro. Ali je isto tako činjenica da sve više nas VJERUJE da nikada neće biti bolje. Veliki broj nas VJERUJE da nikada neće naći posao, VJERUJE da je ugrožena naša sigurnost, VJERUJE da će zauvijek živjeti u zemlji bijede, VJERUJE DA SE NIKADA NIŠTA NEĆE PROMIJENITI!

SHVATATE LI KAKVE REALNOSTI KREIRAMO!!!

Svi čekamo da NEKO, NEGDJE, NEŠTO promijeni, analiziramo ogorčeni na sve ono što se dešava oko nas a da NIKOME ne pada pa pamet da počne promjene od sebe. Evo budimo praktični: VI brinite o parkovima, pokupite neki papirić, VI pomozite nekome ko pati, VI nahranite nekoga kome je potrebno ako vam mogućnosti dozvoljavaju, VI počnite pričati pozitivne priče kako ne biste stalno živjeli u negativnom svijetu, VI… sastavite sami svoj spisak!

NAPRAVITE SAMI SPISAK STVARI KOJE VAM SMETAJU, U VAŠEM DOMU, U VAŠOJ ZGRADU, U VAŠEM GRADU I VI POKRENITE PROMJENU – MISLITE I VJERUJTE U SUPROTNO!

Da može biti bolje, da JESTE bolje – bićete zapanjeni pozitivnim promjenama koje ćete privući u vaš život.

MENTALNA LIJENOST JE NAJVEĆI NEPRIJATELJ NAŠE SREĆE!

Naravno da ovo na izgled prosta tehnika POZITIVNIH MISLI neće odmah profunkcionisati. Kao i za bilo koji mišić na našem tijelu, tako je i um potrebno izvježbati. Prirodna tendencija ljudi je da se prepuste svom umu, nesvjesni trenutka sadašnjosti. To jednostavno znači da čak ni ne posmatramo svoje misli a kamo li  da ih mijenjamo. Zato je potrebno da svoj život uzmete, u pravom smislu, u svoje ruke. Počnite od svjesnosti trenutaka koje živite, svaku negativnu misao barem snagom volje za početak, a uz malo prakse i napora ćete to moći raditi automatski, zamijenite sa pozitivnom, uvijek ih izgovarajte u sadašnjem vremenu.

Ako ste tužni ili usamljeni, neka vaša misao bude- SRETAN SAM SA SVAKIM TRENUTKOM MOGA ŽIVOTA!

Ako se osjećate povrijeđeno, neka vaša misao bude – SIGURAN SAM I ZAŠTIĆEN U MIRU SA SOBOM I SVIJETOM OKO SEBE!

Jednom kada “ovladate” pozitivnim promjenama u sebi, psotaćete istinski nosioci promjena na širem planu!

Samo pomislite – ako nas 500 000 danas kaže, otpjeva, pomisli : SRETAN SAM I SVE JE DOBRO U MOM SVIJETU – kako moćne pozitivne promjene pokrećemo, kakvu pozitivnu realnost prizivamo u svoj život.

Za sada nas 500 000 uglavom pomisli KOJE SR..NJE, nije ni čudo onda što nam se samo ona i dešavaju!