loader
Every one of us has power to be creator of every moment of the life!

Ponekad se u nekim knjigama i tehnikama samorazvoja često može naći poruka kako je naša jedina misija u životu da naučimo da rastemo i da se razvijamo. Izgleda da je ovo nepromjenjiva istina u životu svih bića u ovoj realnosti, svi se rađamo, rastemo i razvijemo se i na kraju umiremo.

Činjenica koju često zaboravimo je da nije samo naše fizičko tijelo ono koje raste. Mi smo mnogo više od onoga što vidimo.

Najmanje tri tijela čine naše ovozemaljsko “vozilo” koje zovemo tijelo. Naše mentalno, naše emotivno i naše fizičko tijelo.  Bilo bi idealno da živimo u takvim okolnostima da se podjednako možemo razviti na svim ovim nivoima. Ono što se mnogo češće dešava je da neko od naših tijela ostane blokirano a drugo nastavi da se razvija. Tako imamo situaciju kada smo recimo sa 5 ili 6 godina morali preuzeti odgovornost “odraslih”. Naše mentalno tijelo se tada moralo razviti i mi smo morali igrati ulogu odraslih. Nakon nekog vremena u svijetu odraslih mi se ponovo vratimo u naše djetinje stanje mentalnog tijela i možda postanemo djetinjasti, ili smo odbacili želju da volimo, jer je naše emotivno tijelo bilo povrijeđeno i mi smo odlučili svu našu energiju usmjeriti na fizički nivo, novac, blagostanje, imovinu, užitak.

Na ovaj način život nikada ne živimo u trenutku sada, već u trenutcima naše prošlosti ili imaginarne budućnosti. Ili jednostavno živimo naš život sa snažnim osjećajem da nam nešto nedostaje.

Meditacija DRVO svojim simbolima, energijom I blagošću pomaže I stimuliše sva naša tijela da se razviju I konačno sjedine a mi postanemo kompletni u svojoj unutrašnjosti. Kompletni, možda po prvi put u našem životu.

Pronađite neko lijepo mjesto, na kojem se osjećate smireno i sigurno.  Zatvorite svoje oči i jedno vrijeme jednostavno dišite. Neka vaše disanje bude lagano i opuštajuće. Osjetite kako sa svakim udisajem i izdisajem vaše tijelo prožimaju talasi mira i sigurnosti. Neka ta energija ispuni cijelo vaše tijelo.

Možete vizuelizirati kao da lebdite u blještavom oblaku energije i kako ta energija ulazi u vaše tijelo kroz sve vaše pore, u zraku koji udišete donoseći, mir i opuštenost, odnoseći nemir i stres.

Vizuelizirajte blještave zrake kako ulaze kroz svaku poru na vašem tijelu i osjetite kao se tijelo svakim udisajem puni energijom a sa svakim izdisajem iz vašeg tijela izlazi negativna energija. Zamislite proces disanja kao da ispred vas u zraku crtate krug. Lagani udisaj, lagano ispunite vaš stomak zrakom, zatim vaša pluća, zadržite dah nekoliko trenutaka, pa onda lagani izdisaj, prvo zrak ispraznite iz vaših pluća, zatim stomaka, i napravite malu pauzu.

Provedite nekoliko minuta u ovakvom disanju. Dok dišete na ovaj način osjetite zrag kako ulazi kroz vaša usta, ispunjava vaše pluća i opušta vaše tijelo.

Dok ovo radite ponovite nekoliko puta u sebi: MIR, POTPUNI MIR!

Sada ćemo energijom našeg disanja ispuniti cijelo naše tijelo.

Vizuelizirajte kao mala blještava kugla svjetlosti, poput malog sunca lebdi iznad vašeg tjemena. Prenesite vašu svijest do vašeg potiljka. Osjetite kako energija blještave kugle prožima vaše cijelo tijelo, posebno region vašeg potiljka, donoseći mir, opuštenost odnoseći stres i napetost.

Sada se koncetrišite na vaše čelo.  Vizuelizirajte kako se blještava kugla nalazi u predjelu čela. Prenesite vašu svijest do vašeg čela i osjetite kako energija blještave kugle prožima vaše cijelo tijelo, posebno region vašeg čela, donoseći mir, opuštenost, odnoseći stres i napetost.

Sada se koncetrišite na vaše lice, usne.  Vizuelizirajte kako se blještava kugla nalazi u predjelu usana. Prenesite vašu svijest do vašeg lica i usana i osjetite kako energija blještave kugle prožima vaše cijelo tijelo, posebno taj region donoseći mir, opuštenost, odnoseći stres i napetost.

Sada se koncetrišite na vaše grlo. Vizuelizirajte kako se blještava kugla nalazi u predjelu grla. Prenesite vašu svijest do grla i osjetite kako energija blještave kugle prožima vaše cijelo tijelo, posebno taj region donoseći mir, opuštenost, odnoseći stres i napetost.

Sada se koncentrišite na vaše grudi, srce. Vizuelizirajte kako se blještava kugla nalazi u predjelu srca. Prenesite vašu svijest do srca i osjetite kako energija blještave kugle prožima vaše cijelo tijelo, posebno taj region donoseći mir, opuštenost, odnoseći stres i napetost.

Sada se koncetrišite na vaš stomak. Vizuelizirajte kako se blještava kugla nalazi u predjelu stomaka. Prenesite vašu svijest do stomaka i osjetite kako energija blještave kugle prožima vaše cijelo tijelo, posebno taj region donoseći mir, opuštenost, odnoseći stres i napetost.

Sada se koncentrišite na vašu karlicu. Vizuelizirajte kako se blještava kugla nalazi u predjelu karlice. Prenesite vašu svijest do karlice i osjetite kako energija blještave kugle prožima vaše cijelo tijelo, posebno taj region donoseći mir, opuštenost, odnoseći stres i napetost.

Sada se koncentrišite na vaša noge, butine, koljena, listove, stopala. Vizuelizirajte kako se blještava kugla poput malog skenera prolazi duž cijelih nogu. Prenesite vašu svijest do vaših butina, koljena, listova i stopala i osjetite kako energija blještave kugle prožima vaše cijelo tijelo, posebno taj region donoseći mir, opuštenost, odnoseći stres i napetost.

Sada vizuelizirajte kako sjedite na vašem omiljenom mjestu u prirodi. To može biti stvarno mjesto koje ste jednom posjetili, ili mjesto koje će se baš sada pojaviti pred vašim očima.  Pogledajte kako izgleda to vaše mjesto. Možda je to neki proplanak, možda livada okružena šumom, možda vrh neke planine. Osjetite kako vas energija tog mjesta ispunjava, donoseći mir i radost.

Ponovite nekoliko puta u sebi: SA RADOŠĆU I LAKOĆOM SE MIJENJAM!

Sada vizuelizirajte kako se u vašim sklopljenim dlanovima ispred vas pojavljuje mala iskra svjetlosti, energije, poput malog sunca. Mala nebeska sjemenka. Posmatrajte tu blještavu sjemenku sa ljubavlju. Vizuelizirajte kako ulazite unutar nje. Osjetite energiju koja vas okružuje i sam život svemira utkan u suštini sjemenke.

Osjetite kako vam majka zemlja šalje talase energije koji vas sve više osnažuju. Lagano iz vaše sjemenke počinje da se pojavljuje korjenje, kao beskrajne niti energije koje ulaze sve dublje u zemlju. Osjetite energiju zemlje koja vas pozdravlja, želeći dobrodošlicu novom životu. Osjetite kako vam majka zemlja daje sve više energije zbog koje sada imate potrebu da rastete. Vizuelizirajte kako iz vaše sjemenke lagano izbija malo, nježno stablo. Vaše drvo će sada početi rasti.

Ponovite nekoliko puta u sebi: SA RADOŠĆU I LAKOĆOM SE MIJENJAM, SIGURAN SAM!

Sada vizuelizirajte kako vaše drvo postaje sve snažnije i snažnije, prožeto energijom ljubavi majke zemlje koja vas hrani. Sada ste već drvo visoko metar ili dva i pojavljuje se prve grane. Prvo jedna, pa druga, pet, deset, koliko god je potrebno.

Ponovite nekoliko puta u sebi: U SVAKO VRIJEME, NA SVAKOM MJESTU I U SVIM OKOLNOSTIMA SA RADOŠĆU SE MIJENJAM!

Sada se na vašim granama počinje pojavljivati zeleno lišće. Pet, deset, stotine i hiljade, beskonačno mnogo listova. Osjetite kako vašim korjenjem upijate iscjeljujuću energiju zemlje i kako je sa ljubavlju predajete, isijavate oko vas. Osjetite kako vašim listovima upijate iscjeljujuću energiju neba i kako je kroz vaš korjen sa ljubavlju predajete majci zemlji.

Ponovite nekoliko puta u sebi: U SVAKO VRIJEME, NA SVAKOM MJESTU I U SVIM OKOLNOSTIMA, SA RADOŠĆU I LAKOĆOM SE RAZVIJAM!

Sada na vašem drvetu počinju rasti mali pupoljci cvjetova. Lagano se otvaraju I jedan po jedan cvijet ukrašava vaše drvo. Beskonačno mnogo prelijepih cvjetova.

Ponovite nekoliko puta u sebi: U SVAKO VRIJEME, NA SVAKOM MJESTU I U SVIM OKOLNOSTIMA, SA RADOŠĆU I LAKOĆOM SE RAZVIJAM. POSTIŽEM SVOJE PUNE POTENCIJALE!

Sada se u sredini vakog cvijeta lagano pojavljuju pravo mali plodovi, koji se razvijaju i rastu. Pogledajte stotine, hiljade i beskonačno mnogo plodova na vašem drvetu. Energijom ljubavi koja se u koncetričnim krugovima širi iz samog centra vašeg bića, vaše duše, dotaknite sve vase plodove. Neka oni u svojoj suštini postanu plodovi vaše ljubavi.

Ponovite nekoliko puta u sebi: KOLIKO GOD LJUBAVI DA DAJEM, BESKONAČNO MI SE VRAĆA!

Sada vizuelizirajte kako jedan po jedan, vaši plodovi nošeni energijom ljubavi padaju na tlo oko vas, kada dodirnu tlo postaju nebeske iskre, kosmičke sjemenke i počinju da rastu kao i vi što se rasli. Vizuelizirajte kako se vaše drvo lagano rastvara i postaje blještava energija i kako ponovo poprimate vaš oblik, vas kako sjedite na vašem omiljenom mjestu.

Ponovite nekoliko puta u sebi: U SVAKO VRIJEME, NA SVAKOM MJESTU, U SVIM OKOLNOSTIMA, SA RADOŠĆU I LAKOĆOM SE RAZVIJAM – KOMPLETAN SAM!

Otvorite vaše oči.