loader
Svako od nas ima moć da bude kreator svakog trenutka svog života!
26. Aprila 2016.

INTEGRISANJE DUHOVNIH ISKUSTAVA NA PRIMJERU ŠAMANSKIH PUTOVANJA

Objavio Ševko Bajić

Jedno od najčešće shamanpostavljenih pitanja nakon putovanja i povezivanja sa životinjom moći je sasvim sigurno: „Kako da integrišem iskustvo koje sam imao na putovanju“?!

Ovo je izuzetno aktuelno pitanje na početku praktikovanja šamanskih putovanja. Ponekad imamo osjećaj da nismo dovoljno jasno vidjeli životinju moći, da je ono što smo vidjeli nejasno, nismo svjesni ili ne možemo da se povežemo sa onim što smo vidjeli. Često su naša očekivanja prevelika, očekujemo da naše životinje moći ODMAH urede cijeli naš život, da nam daju tako jasne smjernice koje bez ikakve dileme možemo integrisati u naš život.

Na početku praktikovanja putovanja svi mi pravimo iste grešeke:

  • Imamo prevelika očekivanja! Potrebno je vremena da naučimo da slušamo i razmijemo naše vođstvo. Sjetite se da smo nebrojeno mnogo godina, pa čak i života, mi razvijali vještinu da NE ČUJEMO naše unutrašnje vođstvo. Zato je izuzetno važno da se maksimalno potrudimo da razvijemo stav SVJEDOČENJA. Očekivanje kreira stanje unutrašnjeg dijaloga uma i ega a to je najveća prepreka ispravnoj percepciji iskustva našeg putovanja. Jasno je da smo za neke teme izuzetno emotivno motivisani ali naše očekivanje neće ubrzati ili natjerati životinju moći i vođstvo da daju odgovor i to na način na koji mi očekujemo. Očekivanje u našim putovanjima zapravo znači nešto sasvim drugo: Da mi ne želimo odgovor, već da neko drugi preuzme odgovornost za naše djelovanje!

To nije uloga životinje moći, i dalje je život naša vlastita odgovornost a životinje moći su naši savjetnici!

Prevše se oslanjamo samo na jedan vid percepcije! Nekoliko puta smo pomenuli da postoji nebrojeno puno načina da doživimo putovanje. Sluh, vid, osjećaj, miris, vid, samo su neka od čula na koja se oslanjamo. Naše vizije mogu doći u formi energije, simbola, jasnih ili manje jasnih slika i zato moramo uvijek osluškivati sa svim čulima. Možda očekujemo jasne slike i u tom očekivanju ne čujemo zvuk ili pjesmu koja je suština našeg putovanja, ili ne osjetimo miris koji će biti simbol našeg savršenog odgovora.

Ne ulažemo dovoljno da se povežemo sa našom životinjom moći! Na samom početku većina nas je vrlo nestrpljiva da odmah sazna sve odgovore na milion pitanja koja možemo imati a zaboravimo da je prvi korak u radu sa životinjom moći razvijanje povjerenja i povezanosti.

Previše se oslanjamo na interpretaciju putovanja! Govorim i iz ličnog iskustva, ja do sada nisam sreo praktičara koji nije upao u ovu zamku. Toliko smo zainteresovani da saznamo šta je značilo to što smo vidjeli da ne dozvolimo sebi ni par dana da energija našeg iskustva djeluje u našem životu. Problem je veći ako o smislu onoga što vidimo razmišljamo tokom i neposredno nakon putovanja. Zato uvijek treba sačekati barem 7 dana, probati razmišljati o onome što smo vidjeli, razmišljati kako se osjećamo u vezi sa tim, šta to znači u našem životu? Ako nam nije jasno, onda napravimo još jedno putovanje sa istom namjerom, dobićemo drugu dimenziju odgovora na isto pitanje.

Meni lično treba i do mjesec dana i dva ili čak i tri putovanja da jednu temu koja me zanima istražim do kraja. Ovo su koraci koje sami moramo napraviti i opet da se podsjetimo, prečice nema. Dublje istraživanje iste teme će ujedno pomoći i da se još više povežemo i steknemo razumijevanje jezika kojim naša životinja moći komunicira sa nama.

Nekoliko puta smo do sada pomenuli u ovoj knjizi da su putovanja VJEŠTINA kojom treba, korak po korak, ovladati jer prečica ne postoji. Jedini način je da se povežemo sa svojom životinjom moći i to jednostavno nije korak koji se može preskočiti, koliko god da smo nestrpljivi.

Sljedećih nekoliko koraka će vam pomoći da integrišete vaša iskustva:

Napravite više od jednog putovanja! Vrlo je rijetko da će vam samo jedno putovanje biti dovoljno da istražite tako važna pitanja kao što su veze i odnosi, zdravlje, harmonija sa sobom, smjernice o profesiji…Ovo su za vas vrlo važne teme i potrebno je da napravite dva ili čak i tri putovanja sa istom namjerom da ih istražite. Zapisujete sve što ste doživjeli u putovanju.

Neposredno nakon putovanja meditirajte! Kada ste završili svoje putovanje, neka vaš prvi korak bude da zapišete šta ste vidjeli, čemu ste svjedočili. Budite jednostavni. Ako ste vidjeli životinju moći da pleše, zapišite to, ako ste osjećali strah ili ushićenje, zapišite to. Ako ste vidjeli neku boju, energiju zapišite to. Kada ste zapisali ono čemu ste svjedočili odvojite minut dva, zatvorite vaše oči, dišite, obratite se vašem unutrašnjem biću. Meni lično jako puno znači da se u ovoj maloj meditaciji zahvalim svom unutrašnjem biću na iskustvu, zamolim svoje unutrašnje dijete da mi pomoge da integrišem iskustvo kojem sam svjedočio. U danima poslije, odvojim po desetak minuta da razmišljam o onome, čemu sam svjedočio, meditiram, zatvorim svoje oči, dišem opušteno i relaksirajuće i jednostavno se obratim svom unutrašnjem biću i zamolim da me podrži u razumijevanju iskustva koje mi je donijelo putovanje.

Razvijajte povjerenje i budite spremni da se mijenjate! Često će vam se desiti da smjernice i ono čemu budete svjedočili zapravo traže od vas da se mijenjate i da napredujete. Možda vam se te vizije neće dopasti. Puno puta sam svjedočio da se šamanski praktičari jednostavno ne žele promijeniti i iako dobijaju jasne smjernice jednostavno ne žele da ih prihvate. Smjernice životinje moći nisu tu da vam daju alibi ili izgovor za vaše životne odluke, jer je njhova misija da uvijek djeluju za naše najveće dobro. Možda je samo potrebno vremena da radimo dalje na sebi kako bi imali snage, volje i hrabrosti da se mijenjamo za naše najveće dobro.

Vaša putovanja su put vašeg učenja, i iako će vam dati uvid o potencijalnoj realnosti i budućnosti, ona nisu sistem proricanja već komunikacija sa unutrašnjim ja, koja će od vas zahtijevati da se mijenjate i napredujete. Kada ih prihvatite kao „alat“ za vaše napredovanje, onda će vam poruke i smjernice biti suštinski jasne jer će ih vaše unutrašnje biće prepoznati kao istinsku pjesmu vaše duše.