loader
Every one of us has power to be creator of every moment of the life!
Shamanism
,
29. October 2013.

Šamanizam – ravnoteža neba i zemlje

Published by Ševko Bajić

Šamanizam je drevni način iscjeljenja te jedan od najstarijih poznatih oblika duhovnosti na Zemlji. Njegovi korijeni sežu nekoliko tisuća godina unatrag, a šamanski principi primjenjuju se i danas u mnogim inačicama gotovo kod svih naroda svijeta. Bit šamanizma je iscjeljenje sebe, drugih i zemlje, upoznajte kako djeluje

Tekst preuzet sa: http://www.sensaklub.hr/clanci/duhovnost/samanizam-ravnoteza-neba-i-zemlje

Tri svijeta u šamanizmu: srednji, donji i gornji

Šamani kažu da postoje “obična” i “šamanska” stvarnost. U šamanskoj stvarnosti doživljavamo običnu stvarnost, ali joj je dodana još jedna razina postojanja – slično kao da gledate kroz transparentnu sliku jedne ili više datoteka i vidite multidimenzionalnu sliku. Pritom se ne radi o vizualizaciji, sanjarenju ili izmišljanju. Tu se doista doživljava stvarnost na drugoj razini svijesti. Lakši prijelaz u šamansku realnost postiže se bubnjevima, zvečkama, pjevanjem, plesom…

U šamanizmu postoje tri svijeta:

Srednji svijet – onaj u kojem živimo.

Donji svijet – podzemni svijet koji je dom “zemaljskim anđelima”: duhovima životinja, biljaka i anorganskom svijetu (planine, kamenje, vatra, voda …). Donji svijet energetski je neutralan, pakao i ostali negativni aspekti podzemlja s donjim svijetom nemaju nikakve veze.

Gornji svijet – svijet iznad oblaka koji je dom anđelima, arkanđelima, božicama, bogovima, uzašlim majstorima. Svijet je energetski neutralan, religije i ostali pozitivni aspekti duhovnih visina nemaju veze s gornjim svijetom.

Usmjerenost na gornji svijet u new ageu stvara neravnotežu

Uz procvat new agea u zapadnoj kulturi usmjerili smo se na gornji svijet. To je dovelo do neravnoteže u našem energetskom sustavu. Ako se u meditaciji povezujemo samo s “gore”, “gore” ćemo i ostati. To dovodi do neprizemeljenosti, nepovezanosti s tijelom, osjećaja da nas se “ne doživljava”, nedostatka snage za provedbu ideja koje dobivamo u meditaciji, života “u oblacima”.

Povezivanje s donjim svijetom omogućava nam podršku, ostvarivanje ideja i želja te lakši život, a veza s gornjim svijetom daje nam neograničenu mudrost i vodstvo. Oba svijeta važna su za naše zdravlje i blagostanje, a mi smo tu da među njima uspostavimo ravnotežu.

Životinja moći

Šamani vjeruju da svaka osoba ima vlastitu životinju moći. To je duh životinje koji je predstavlja. Životinja moći pomaže nam da bolje živimo, čuva nas, iscjeljuje, pomaže da budemo razumni i vitalni. Životinje moći tu su da bismo živjeli bolje na zemlji te da se možemo povezati s energijama Majke Zemlje. Bez životinje moći prati nas osjećaj praznine, nemamo volje, radosti i snage, nismo povezani sa životom i sobom te Majkom Zemljom. Posljedično se možemo razboljeti, postati tjeskobni ili depresivni, imati problema s ovisnostima, fobijama…

U civilizacijama u kojima je prisutan šamanizam rade se inicijacije prijelaza u odraslu dob kako bi tinejdžer zadržao svoju životinju moći i duhovnog vodiča te samostojno i slobodno krenuo u svijet. Duhovni vodič usmjerava nas savjetima, učenjem i upućuje kako, kada i što učiniti, a životinja moći pomaže nam da budemo neovisni, odlučni i da znamo što želimo.

Konj, gušter…

Primjerice, konj kao životinja moći pomaže nam da steknemo moć slobodnog izražavanja, kretanja, putovanja, oslobodimo se uvjerenja i navika koje nas koče – jednostavno daje nam slobodu u duši. Konj pomaže i kada gubimo strast i interes za seks, potiče buđenje seksualne energije, želje, snage i izdržljivosti.

Gušter kao životinja moći potiče vještine blagosti, jasnoće u namjeri i djelovanju, umiruje radoholičare te pomaže da se smanji emocionalna, mentalna i tjelesna preosjetljivost. Također potiče regeneraciju tijela, spontanost, snove i vizije.

Životinja moći obnavlja osjećaj povezanosti s našom dušom, našom istinskom prirodom i misijom. Sigurno nas vodi na životnom putu, pokazujući nam eventualne prepreke, daje nam smjernice i pruža zaštitu. Svako dijete ima životinju moći, a u adolescentnoj dobi često se događa da nas životinja moći napusti.

Gornji svijet – dom našeg duhovnog učitelja

Veza s gornjim svijetom omogućuje nam neograničen pristup mudrosti te ispravno odlučivanje. To je mjesto susreta s osobnim duhovnim vodičem ili učiteljem, koji nam daje punu slobodu izbora i vodi nas u određenim životnim razdobljima. Uz njegovu pomoć u stanju smo vidjeti stvari drukčije, otkriti novu perspektivu života i u skladu s njom živjeti.

To je kao da iz centra grada želimo vidjeti cijeli grad. Da bismo to mogli, moramo se popeti na najvišu zgradu ili na najviše brdo s kojeg se vidi čitav grad. Sličnu nam perspektivu daje naš duhovni vodič i učitelj.

Svaka osoba ima svojeg duhovnog učitelja, koji poučava dušu kada i kako učiniti određene stvari te nam daje znanje koje nam je potrebno. Ako nam je, primjerice, potrebno učenje o osobnom razvoju, dobivamo takvog učitelja, ako trebamo učenje o duhovnosti, dobijemo učitelja koji zna najviše o tome. Ako trebamo učiti slikanje, glazbu, znanost, filozofiju, iscjeljivanje, matematiku, medicinu… – dobijemo učitelja koji nas vodi i uči o tome.

Divinacija

Divinacija je drevna šamanska tehnika duhovnog vodstva, primanja informacija, otkrivanja svrhe rješavanja određene situacije, sukoba, odnosa… – uz pomoć razičitih predmeta moći. Uglavnom se za divinaciju upotrebljavaju prirodni predmeti ili pojave – kamen, kristal, zemlja ili oblaci. To je način da preko Majke Zemlje pronađemo odgovore na svoja pitanja.