loader
Every one of us has power to be creator of every moment of the life!
Shamanism
,
29. October 2013.

ŠAMANSKA VOĐENA MEDITACIJA: PET ELEMENATA, ISCJELJUJUĆE BILJKE, ISCJELJUJUĆE DRVEĆE I ISCJELJUJUĆE ŽIVOTINJE

Published by Ševko Bajić

Sve prastare knjige koje se bave evolucijom ljudskog bića svjedoče da je naš prvi i najvažniji zadatak kojeg moramo savladati da budemo biće balansa. Kao biće balansa imamo dovoljno snage da djelujemo iz pozicije izbora a ne instikta ili naglih odluka. Kada smo ljuti, vrlo često u nedostatku vitalne energije djelujemo iz ljutnje, rijetko je to naš izbor, kada smo tužni djelujemo iz te energije ili instiktom naše tuge a ne iz pozicije izbora.  Djelovanje iz pozicije izbora bi bilo da mi odlučimo kakva će biti naša reakcija, da smo SVJESNI šta želimo njome postići, da smo SVJESNI posljedica koje će one izazvati.  Jedan od najčešćih razloga za instiktivno djelovanje je u tome što nam nedostaje snaga naše vitalne energija.

Pet materijalnih elemenata – zemlja, voda, vatra, vazduh i eter su suštinski elementi koji tvore ovaj materijalni svijet. No ipak oni sadržavaju vrlo moćne energije jer su u svojoj suštini sami energetski aspekti stvaranja. Također sve oko nas može sadržavati energiju koja nam je potrebna i energiju koja nam može biti darovana u svrhu našeg iscjeljenja. Biljke, drveće i životinje. Svaka od njih ima specifičan energetski aspekat koji može u jednom trenutku našeg života biti naše iscjeljujuće sredstvo. Bitno je znati kako prizvati energije ovih elemenata i isjceljujućih “alata” da nam podare svoju energiju. A prizvati ove moćne energije i nije tako “mistična” i komplikovana stvar. Potrebno je samo usvojiti nekoliko osnovnih pravila:

  • U ovoj meditaciji pokažite poštovanje energijama elemenata, biljaka, drveća i životinja koje prizivate, zapravo pravilnije rečeno, vi njih molite ih da prožimaju vaše energetsko biće, ne naređujete im, oni donose sve što je potrebno;
  • Ovu meditaciju radite na nekom mjestu koje ćete učini “posvećenim” upalite mirisni štapić, ili se ogrnitee nekim posebnim ogrtačem, i neka taj čin za vas znači da se to mjesto gdje ćete raditi meditaciju na neki način posvećuje.
  • Ovo je vrlo moća šamanska meditacija i potrebno je da je radite sa čistom i plemenitom namjerom, te ćemo zato, prije izvođenja ove meditacije pročistiti našu energiju već poznatom tehnikom “energetskog” disanja:

Ova meditacija ne smije biti tehnika kojom popunjavate vrijeme između dvije serije. Energija koju pokrećete je vrlo moćna i bitno je da u potpunosti budete svesni svakog trenutka ove meditacije.

Pronađite neko fino mjesto na kojem se možete opustiti. Ako je potrebno provjetrite prostoriju, upalite neku mirisnu svijeću, pustite laganu muziku. Sjedite udobno i ispravite kičmu. Zatvorite svoje oči. Lagano dišite, prirodno, u skladu sa vašim tempom. Osjetite dah, udah i izdisaj kako se stapaju u jedan krug, ciklus.

Vizuelizirajte oko sebe okean svjetlosti i energije. Kao da sjedite u sred blještavog oblaka. Blještavog i nježnog. Svaki udisaj natapa vaše tijelo energijom. Kroz nos, usta, ali i kroz svaku poru na vašem, tijelu. Ostavite sebi vremena da osjetite ove talase energije koji prožimaju vaše tijelo svakim udahom. Vizuelizirajete kako svaki novi talas energije koji uđe u vaše tijelo, kroz udisaj, ali i kroz svaku poru na vašem tijelu, polagano rastrvara negativne misli, emocije, fizičke bolove koji se nalaze negdje u vašem tijelu. Ponovite nekoliko puta u sebi afirmaciju: MIR, POTPUNI MIR!

Sada vizuelizirajte kako se u predjelu vaših grudi pojavljuje blještava kugla satkana od energije koje natapa vaše tijelo. Samii joj odredite veličinu. Možda vaša kugla rotira. Polagano prenesite svijest u vaše tjeme. Osjetite vaše tjeme i dovedite kuglu svjetlosti do njega. Osjetite energiju kugle kako vibrira u vašem tjemenu otklanjajući sve negativnosti. Ovdje možete nekoliko puta u sebi ponoviti afirmaciju: VOLIM I PRIHVATAM SEBE BAŠ KAKAV JESAM!

Sada osjetite vaše lice, čelo, oči, usne, bradu. Dovedite kuglu u ovaj predio i osjetite kako njena zračeća energija otklanja sve negativno iz ovog predjela, kako njena energija prožima ovaj dio tijela donoseći opuštenost i mir odnoseći napetost i nemir. Ovdje nekoliko puta u sebi možete ponoviti afirmaciju: RADUJEM SE I PRIHVATAM SVAKI TRENUTAK MOGA ŽIVOTA!

Sada vašu svijest prenesite u vrat. Osjetite vrat, grlo. Ponovo vizuelizirajte kuglu u predjelu vrata. Njena blještava energija koja isijava, otklanja sve negativno iz grla i prožima ovaj dio tijela donoseći opuštenost i mir odnoseći napetost i nemir. Ovdje možete nekoliko puta ponoviti afirmaciju: SA LAKOĆOM I RADOŠĆU SIGURNO SE IZRAŽAVAM!

Sada dovedite vašu svijest u predio grudi, srca. Osjetite vaše grudi kako se nadimaju pri udisaju i izdisaju. Osjetite ritmično lupanje vašeg srca.  Dovedite blještavu kuglu u ovaj predio i osjetite kako njena blještava energija koja isijava, otklanja sve negativno iz grudi I prožima ovaj dio tijela donoseći opuštenost i mir odnoseći napetost i nemir. Ovdje možete nekoliko puta ponoviti afirmaciju: KOLIKO GOD LJUBAVI DA DAJEM BESKONAČNO MI SE VRAĆA – SLOBODAN SAM DA VOLIM!

Sada dovedite vašu svijest u predio solarnog pleksusa. Osjetite vaš solarni pleksus. Dovedite blještavu kuglu u ovaj predio i osjetite kako njena blještava energija koja isijava, otklanja sve negativno iz solarnog pleksusa i prožima ovaj dio tijela donoseći opuštenost i mir odnoseći napetost i nemir. Ovdje možete nekoliko puta ponoviti afirmaciju: SVE JE DOBRO U MOM SVIJETU – U MIRU SA SA SBOM I SVIJETOM OKO SEBE!

Sada dovedite vašu svijest do stomaka. Osjetite vaš stomak. Dovedite blještavu kuglu u ovaj predio i osjetite kako njena blještava energija koja isijava, otklanja sve negativno iz stomaka i prožima ovaj dio tijela donoseći opuštenost i mir odnoseći napetost i nemir. Ovdje možete nekoliko puta ponoviti afirmaciju: SIGURAN SAM I ZAŠTIĆEN SVE ME PODRŽAVA!

Sada dovedite vašu svijest u predio vaše karlice. Osjetite ovaj predio. Dovedite blještavu kuglu u ovaj predio i osjetite kako njena blještava energija koja isijava, otklanja sve negativno iz predjela karlice i prožima ovaj dio tijela donoseći opuštenost i mir odnoseći napetost i nemir. Ovdje možete nekoliko puta ponoviti afirmaciju: SLOBODAN SAM DA BUDEM ONO ŠTO JESAM!

Sada dovedite vašu svijest u predio vaših nogu. Osjetite vaše butine, koljena, listove, stopala. Dovedite blještavu kuglu u ovaj predio i osjetite kako njena blještava energija koja isijava, otklanja sve negativno iz predjela koljena i prožima ovaj dio tijela donoseći opuštenost i mir odnoseći napetost i nemir. Ovdje možete nekoliko puta ponoviti afirmaciju: SA RADOŠĆU I LAKOĆOM SE MIJENJAM I RAZVIJAM!

Ponovo usmjerite vašu pažnju da disanje. Lagani udisaj lagani izdisaj…

Sada pozovite da se u vašoj viziji pred vama pojavi vaše energetsko mjesto moći. Neka ono izgleda tačno onako kako je potrebno. Možda je to neki proplanak, hram, planina, sve što je potrebno. Pustite neka se lagano pojavi ova vizija, neka bude što jasnija.

Sada vizuelizirajte kako sjedite na vašme mjestu moći, i vizuelizirajte njegovu energiju koja prožima cijelo vaše tijelo, donoseći mir i sigurnost.

Sada vizuelizirajte kako držite ruke sklopljene kao da držite mali kristalčnu posudu, u visini vaših grudi.

Pozovite element zemlje da se pojavi pred vama. Neka izgleda tačno kako je potrebno, možda neki mineral, kamen… neka izgleda tačno kako je vama, ovdje i sada potrebno. Dok posmatrate element zemlje osjetite njegovu moć, punoću, snagu, ispunjenost, i na kraju njegovu suštinsku energiju kako prožima cijelo vaše tijelo. Sada napravite nekoliko laganih udisaja i izdisaja, i osjetite kako sada dišete sa energijom zemlje.

Pozovite element  vode da se pojavi pred vama. Neka izgleda tačno kako je potrebno, možda kao rijeka, kiša koja pada, ili neki simbol… neka izgleda tačno kako je vama, ovdje i sada potrebno. Dok posmatrate element vode osjetite njegovu moć, pokretljivost, sposobnost prilagođavanja i promjene, i na kraju njegovu suštinsku energiju kako prožima cijelo vaše tijelo. Sada napravite nekoliko laganih udisaja i izdisaja, i osjetite kako sada dišete sa energijom vode.

Pozovite element vatre da se pojavi pred vama. Neka izgleda tačno kako je potrebno, možda  kao plamen, beskonačni oganj, ili neki simbol, neka izgleda tačno kako je vama, ovdje i sada potrebno. Dok posmatrate element vatre osjetite njegovu moć, svjetlost, toplotu i snagu, i na kraju njegovu suštinsku energiju kako prožima cijelo vaše tijelo. Sada napravite nekoliko laganih udisaja i izdisaja, i osjetite kako sada dišete sa energijom vatre.

Pozovite element  vazduha da se pojavi pred vama. Neka izgleda tačno kako je potrebno, možda kao vjetar koji prožima cijelo vaše tijelo ili neki simbol, neka izgleda tačno kako je vama, ovdje i sada potrebno. Dok posmatrate element vazduha osjetite njegovu moć, dinamiku, snagu i brzinu i na kraju njegovu suštinsku energiju kako prožima cijelo vaše tijelo. Sada napravite nekoliko laganih udisaja i izdisaja, i osjetite kako sada dišete sa energijom vazduha.

Pozovite element  etera  da se pojavi pred vama. Neka izgleda tačno kako je potrebno, možda kao blještavo srebrna energija koja sve prožima, možda kao zračenje ilio vibracije, ili neki simbol ,neka izgleda tačno kako je vama, ovdje i sada potrebno. Dok posmatrate element etera osjetite njegovu moć, njegovo prožimanje, njegovu širinu, i na kraju njegovu suštinsku energiju kako prožima cijelo vaše tijelo. Sada napravite nekoliko laganih udisaja i izdisaja, i osjetite kako sada dišete sa energijom etera.

Ponovo usmjerite vašu pažnju na vaše disanje, napravite nekoliko laganih udisaja i izdisaja!

Sada prizovite da se pred vama pojave biljke čije energije prožimanja i iscjeljenja su vam potrebne. Pokušajte što jasnije da vidite ovu biljku, vizueliziraje kako ona postaje energija koja preko vaših dlanova (vizuelizirali ste ih u pozi u visini grudi kao da držite kristalnu zdjelu), prožima i ispunjava cijelo vaše tijelo.

Sada prizovite da se pred vama pojavi drvo ili drveće čije energije prožimanja i iscjeljenja su vam potrebne. Pokušajte što jasnije da vidite ovo drvo, vizueliziraje kako ona postaje energija koja preko vaših dlanova (vizuelizirali ste ih u pozi u visini grudi kao da držite kristalnu zdjelu), prožima i ispunjava cijelo vaše tijelo.

Sada prizovite da se pred vama pojavi životinja ili životinje čije energije prožimanja i iscjeljenja su vam potrebne. Pokušajte što jasnije da vidite ovu životinju, vizueliziraje kako ona postaje energija koja preko vaših dlanova (vizuelizirali ste ih u pozi u visini grudi kao da držite kristalnu zdjelu), prožima i ispunjava cijelo vaše tijelo.

Ponovo usmjerite pažnju na disanje i prije nego što otvorite oči zahvalite se energijama koje su vam kroz ovu meditaciju darovane za vašu dobrobit!