loader
Svako od nas ima moć da bude kreator svakog trenutka svog života!
4. Maja 2011.

Meditacija i smirivanje hiperaktivnog uma!

Objavio Ševko Bajić

Meditacija je jednostavna i učinkovita tehnika sa kojom svatko tko to želi može pronaći unutrašnji mir, rješiti se stresa, postići bolju koncentraciju i osjećaj budnosti u svakodnevnom životu, a što će u velikoj mjeri pozitivno utjecati i na njegovo fizičko zdravlje. Postoje različite vrste meditacije, no ja ću ovdje navesti onu koja je prilagođena zapadnjačkom umu i suvremenom tempu življenja, ne zahtjeva nikakvo posebno predznanje, niti puno vremena, a pozitivne učinke možete primjetiti već nakon par tjedana.

Najbolje vrijeme za vježbanje je dva puta dnevno po dvadeset minuta i to ujutro nakon buđenja i navečer, po zalasku sunca. Bilo bi dobro da usvojite naviku meditiranja uvijek u isto vrijeme, no ukoliko to nije moguće, odaberite vrijeme koje vama odgovara, samo pazite da to ne bude odmah poslije jela, treba proći najmanje sat vremena od posljednjeg obroka.

Sjednite na tvrdu podlogu, na stolicu ili na pod, pazeći pri tom da vam kičma bude uspravna. Zatvorite oči i usredotočite se na svoje disanja. Početnicima će biti teško da zaustave bujicu navirućih misli, no nemojte se pretjerano truditi, pustite misli neka dolaze i odlaze svojim tokom, stavite se u ulogu mirnog posmatrača, prateći pri tom svoj dah. Dišite normalno, bez naprezanja. Nakon što umirite svoje misli, usredotočite se na osjećaje u tijelu. Negdje ćete možda osjećati napetost ili nelagodu. Pokušajte dublje osjetiti te djelove, nastavljajući disati meko i opušteno. Kad ste uspjeli doseći stanje unutrašnje tišine, zadržite se u njemu neko vrijeme, u početku pet do deset minuta, a kasnije ga protegnite kroz čitavu meditaciju.

Mnogi misle da moraju meditirati uz određenu riječ / mantru / na koju će se um usredotočiti, no ako to želite, vi možete sami iskreirati svoju mantru ili pozitivnu afirmaciju. U stanju smirenog uma možete sebi sugerirati da ste zdravi, mirni, posve slobodni. Neka afirmacija bude kratka i jednostavna, te je više puta ponovite u sebi, usklađenu sa vašim dahom. Vremenom ćete razviti sposobnost vizualizacije ili unutrašnjeg viđenja. Tada možete zamisliti sebe kako se kupate u slapu bijele svjetlosti, koja iz vas odnosi sve nečistoće. Kada udahnete, bijela svjetlost ispuni čitavo vaše tijelo, a kad izdahnete, iz vas izlaze umor i napetost. Ostanite u tom stanju dvadesetak minuta, a onda se polako uzemljite, otvorite oči i protegnite se. Primjetit ćete već nakon prvih meditacija da se osjećate odmorno i osvježeno.