loader
Every one of us has power to be creator of every moment of the life!

Pokušajte zamisliti vaš život kao nepregledni film koji se upravo prikazuje u vašem omiljenom bioskopu. Ako sebi dozvolite malo emotivnosti, možda ćete i zaplakati nad nevoljama junaka, možda ćete njihove izmišljene priče ponijeti sa sobom nakon završetka projekcije. Možda se ponekad sjetite života omiljenog junaka kada se nađete u sličnoj situaciji.

Ako jedan film, za koji znate da je izmišljen može ostaviti tako veliku impresiju na vas, zamislite koliko utiska ili energije ostavlja svaki trenutak našeg života.

U jednom trenutku mi smo bili dijete od 5 godina koje se osjetilo usamljenim. Umjesto da prigrlimo to dijete kada smo odrastali, mi smo ga “zaključali” u tom trenutku prošlosti, jer nismo htjeli da se identifikujemo sa njim. Niko ne voli da bude nesretan i tužan, zbog toga nam se čini da smo uraditi sasvim razumnu stvar. U drugom trenutku smo bili odrasla osoba, sreli svoju prvu ljubav, a onda bili ostavljeni. I tu smo osobu ostavili negdje u prošlosti, jer niko od nas ne voli patnju ostavljenih. U nekom trećem trenutku smo počeli svoj prvi posao i doživjeli neuspjeh, i  tu smo osobu odgurnuli od sebe, jer niko od nas ne voli da bude neuspješan.

A onda se desio trenutak SADA u kojem se možda jednako osjećamo tužni, ostavljeni ili neuspješni, samo što ovoga puta nemamo snage da tu osobu odgurnemo od sebe. One naše ličnosti koje smo ostavili zaključane u prošlosti i danas troše našu dragocjenu energiju, jer ih nikada nismo prigrlili, nikada se nismo razvili i nadrasli te osobe, mi smo ih samo zaboravili.

Vrijeme da se pomirimo sa sobom a ovo mirenje počinje prihvatanjem sebe – BAŠ KAKVI SMO BILI I KAKVI JESMO!

Zatvorite svoje oči i nekoliko minuta posvetite disanju. Neka svaki udisaj bude lagan koliko je to moguće a da se ne stvori napor. Udahnite kroz nos a izdahnite kroz usta. Osjetite kako se svakim udisajem i izdisajem vaše tijelo opušta. Opušta se vaše tjeme, čelo, usne, vrat, grudi, stomak, ruke, noge, koljena, stopala.

Vizuelizirajte kako lebdite u nepreglednom prostranstvu svemira okruženi zvijezdama i planetama. Osjetite beskonačno smirujući ritam svemira kako vas prožima svakim vašim udisajem i izdisajem. Vaš udisaj i izdisaj su spojeni u krug, a energija svemira vas prožima donoseći mir. Osjetite taj mir dok vidite sebe kako lebdite u beskonačnosti svemira, okruženi zvijezdama i planetama.

Sada vizuelizirajte kako se lagano približavate plavičastoj planeti u daljini. To je naša planeta zemlja, koja postaje sve veća. Lagano se spuštate na zemlju, prolazite kroz atmosferu, bjeličaste oblake. Približavate se nekom gradu. Već sada u daljini možete vidjeti veliki trg na kome se nalazi prekrasna građevima. To je vaš bioskop.

Sada ste sasvim blizu trga, udaljeni tek nekoliko metara, lagano se spuštate.  Sada stojite na trgu. To je vaš trg. Sami odlučite kako izgleda. Da li je popločan kamenim pločama ili mermerom, sami odredite boje i oblik. Posmatrajte neko vrijeme vaš trg. Možda na njemu ima ljudi. Možda srećete lica iz vaše prošlosti. Svi su oni nasmijani. Raduju se zbog vas. Poklonite im poneki osmijeh.

Na sredini trga ispred vas nalazi se vaš bioskop. Sami odredite kako izgleda. Da li je bogato ugrašena građevina ili veličanstveno moderno zdanje. To je vaš bioskop.

Vizuelizirajte kako se polako krećete prema ulaznim vratima. Možda do njih vodi prostrano stepenište uz koje se penjete. Pogledajte vrata vašeg bioskopa nekoliko puta. Možda su stara, bogato ukrašena vrata. Vizuelizirajte kako desnom rukom blago dodirujete vrata i ona se otvaraju. Sada se pred vama nalazi veliki hodnik. Uđite unutra. Sa lijeve i desne strane se nalazi vrata. Sami odredite koliko ih ima. Iznad svakih vrata nalazi se neki broj. Možda su ova vrata iste boje ili svaka od njih imaju svoju boju, sami odredite kako izgledaju ova vrata.

Odaberite jedna od tih vrata koja vam se sada, u ovom trenutku, čine zanimljivim. Pogledajte broj koji se nalazi iznad njih. Zapamtite ovaj broj. Vašom lijevom rukom blago dodirnite vrata i uđite u malu prostoriju. Na sredini ove prostorije se nalazite vi. Imate tačno onoliko godina kao što je bio broj iznad vrata na ulazu. Pogledajte kako izgleda ova prostorija. Posmatrajte sebe neko vrijeme. Možda se smiješite ili ste tužni. Posmatrajte se i vizuelizirajte kako iz predjela  srca, vas u sadašnjem vremenu, blještava svjetlost počinje da isijava i prožima vas sa 5, 10 ili 15 godina, onoliko koliko imate u toj prostoriji. Neka ta energija donose mir i radost sebi kojeg posmatrate.

Lagano priđite i zagrlite se. Osjetite kako taj zagrljaj liječi, smiruje i čini radosnim vas sa 5 , 10 ili 15 godina. Osjetite kako se vaše drugo ja iz prošlosti lagano sjedinjuje sa vama.

Ponovite nekoliko puta: VOLIM I PRIHVATAM SEBE, KAKAV JESAM!

Prihvatili ste i izliječili jedan dio sebe iz prošlosti. Izađite iz prostorije i posmatrajte kako se za vama zatvaraju vrata a zatim i vrata i prostorija nestaju. Ponovite to nekoliko puta, koliko želite ili osjećate potrebu sve dok u vašem hodniku ne bude više ni jednih vrata sa lijeve i desne strane.

Kada ste završili ovaj proces, pogledajte ravno. Na kraju hodnika se nalaze velika vrata koja vode u kino salu. Dođite do njih, lagano ih dodirnite lijevom rukom i uđite unutra. Posmatrajte nekoliko trenutaka veličanstvenu salu vašeg bioskopa. Svi koji vas vole i koje vi volite su tu i svi su radosni radi vas. Sva lica su ukrašena najljepšim osmijehom kojeg možete zamisliti.

Polako krenite prema podijumu. Sada sa podijuma, upravo prije projekcije posmatrajte vašu publiku. I  vaš otac i majka su tu. Presretni što ste uspjeli. Presretni zbog svakog vašeg uspjeha, svakog koraka kojeg ste napravili u životu. Kao da se sva radost univerzuma slila u salu vašeg bioskopa.

Vizuelizirajte kako su svi ustali, kako njihova lica krasi prekrasan osmijeh, i kako vam plješću. Čestitaju vam za svaki čin dobrote koji ste pokazali tokom vašeg života, zahvaljuju se za svaki trenutak radosti koji ste podijelili sa njima, sretni su zbog vaše ljubavi koju ste im uputili.

Sada vizuelizirajte kako silazite i sjedate u prvi red, svjetla se lagano gase i na velikom platnu vidite film vašeg života. Sretni ste. Koliko velikih i malih pobjeda. Koliko tuge a ipak se i dalje znate nasmijati i dalje imate moć da uveseljavate druge, koliko razočarenja a ipak se i dalje nadate i donosite nadu i drugima, koliko trenutaka čežnje a ipak i dalje znate da volite. Ustanite sada i dajte jedan veliki aplauz sami sebi. Neka cijela dvorana zaplješće jer ste vi sama radost života.

Ponovite nekoliko puta: VOLIM I PRIHVATAM SEBE U PROŠLOSTI, SADA, U BUDUĆNOSTI, UVIJEK I SVUDA,  BAŠ KAKAV JESAM!

Osjetite energiju ljudi okupljenih u vašoj sali. Osjetite kako vas ta energija nadahnjuje i ispunjava. Sada se spremni da se oprostite. Da oprostite sebi.

Ponovite nekoliko puta: OPRAŠTAM!

Sada vizuelizirajte kako izlazite iz velike sale, rasterećeni tereta prošlosti. Lagano prolazite kroz hodnik, izlazite kroz velika vrata na vaš trg.

Lagano se podižete u vis. U daljini ostaje vaš trg, grad, prolazite kroz bjeličaste oblake, atmosferu i opet ste u svemiru. Vaše cijelo biće ispunjava mir. Svemir pulsira u nebeskom ritmu…

Lagano otvorite oči…