loader
Every one of us has power to be creator of every moment of the life!

12 tkivnih ili Schuesslerovih soli u homeopatiji

Prehlađeni ste ili anemični? Možda vam nedostaju tkivne soli? Biokemijske ili tkivne soli sastavljene su od minerala koji su sastavni dio našeg tijela ali i biljaka, kamena i tla. Dr Scheussler poznati njemački liječnik u 19.st. proveo je istraživanje kojim je dokazao da svaka ljudska stanica spaljena i pretvorena u pepeo sadrži 12 minerala ili 12 biokemijskih soli te da su ti minerali prisutni u svim živućim stanicama u savršenoj ravnoteži kako bi osigurale dobro zdravlje. Neravnoteža ili manjak bilo koje od soli može uzrokovati bolest i tijelo razvija simptome povezane s nedostatkom soli. Uspostavljanje ravnoteže tkivnih soli u tijelu vratit će zdravlje i vitalnost.

Tkivne soli su dodatak homeopatiji  i njihovo se djelovanje očituje na fizičkom nivou. Ovaj skromni broj soli, ukupno dvanaest, moćna je vojska  za liječenje mnogih svakodnevnih problema:  kod izgradnje kostiju u rastu, kod ozljeda, jačanja kose, noktiju, za bolje spavanje, za osjećaj više energije, kod jednostavnih alergijskih reakcija i kašlja, prehlada i gripa, bolova u ušima, kod kongestije sinusa a i mnogo više.

Tkivne soli dr.  Schuesslera su vrlo važne u svakoj homeopatskoj praksi.

Slijede tkivne soli i njihovo  djelovanje na tijelo.

Calcium fluoratum –  uspostavlja elasticitet tkiva

Nedostatak:  izbrazdana, smeđe obojana koža
Kalcij florid  pomaže u održavanju elasticiteta tkiva a blagotvoran je i kod tegoba povezanih s opuštenim vlaknima i žilama i općenito s pretjeranom opuštenošću kao kod hemeroida, usporene cirkulacije i ekcema.  To uključuje i dilataciju krvih žila, povećane i varikozne vene. Potpomaže pri uspostavljanju normalne cirkulacije krvi,  liječi ispucalu kožu, nategnuća mišića i povrede ligamenata. Također može biti indiciran kod tegoba koje pogađaju površinu kostiju, raspucanu i ozljeđenu kožu te oštećenu zubnu caklinu.

Calcium phosphoricum – regenerator stanica

Calcium phosphoricum pomaže izgradnju stanica jer razgrađuje bjelančevine u aminokiseline,  što je pak  osnova za izgradnju stanica.  Potpomaže izgradnju krvnih stanica i rast zubi.  Također prevenira grčeve u mišićima i bolove za vrijeme menstruacije, posebice kod mladih djevojaka. Dobra je kod anemije, bolesti kostiju, slabosti organizma i recidiva. Calcium phosphoricum općenito je hranjivi tonik i vrlo često indikator loše i nedostatne prehrane. Budući da ova sol pomaže pri probavi i apsorpciji, odlična je nakon operacija kada je probavni sustav usporen. Calcium phosphoricum se predlaže u terapiji anemije zajedno s ferrum phosphoricumom.

Calcium sulfuricum – čistač krvi i gnoja

Calcium sulfuricum je sastojak u vezivnom tkivu, mukoznoj membrani i koži koji odnosi nagomilane nefunkcionalne raspadajuće tvari. Ta bi tvar inače ostala u tijelu uspavana i potencijalno opasna ili bi uništila okolno tkivo.   Calcium sulfuricum je koristan kod sporog zacjeljivanja rana,  u zadnjoj fazi gnojenja,  za prišteve, obične i gnojne čireve. Calcium sulfuricum pomaže pri odstranjivanju otpadaka i čistač je cijelog sustava. Ova tkivna sol nadopunjuje aktivnost Kalium muriaticuma u tretiranju akni u odraslih i katara. Indicirana je ako postoji problem s vezivnim tkivom kada se na koži pojavljuju čirevi i prištevi.

Ferrum phosphoricum – anti-upalna sol

Nedostatak:  plavičasto-crna obojanost
Kao nositelj kisika, Ferrum phosphoricum je koristan kod bilo koje upalne tegobe s vrućicom. To je najvažniji lijek za glavobolje kod djece. Kad god se radi o poremećaju cirkulacije  – vrućine, bolova, crvenila, pulsirajuće boli  ili ubrzanog pulsa. Koristan je u prvoj fazi akutnih bolesti, prehlade, bronhitisa, ospica, respiratornih infekcija, akutnog  reumatizma itd. Taj mineral pomaže u održavanju normalne tjelesne otpornosti na bolesti. Može se također koristiti,  nakon što se razmuti u pastu, na ranama, porezotinama i ogrebotinama koje krvare.

Kalium muriaticum – detoksikacijska sol

Kalium muriaticum koristan je kod tegoba koje pogađaju dišni sustav – kašalj, prehlade, bronhitis, upale grla, upale srednjeg uha. Smanjuje kongestiju sluznice za vrijeme prehlada i sinusitisa.  Kalium muriaticum je koristan za limfne čvorove i kod problema s gustim bijelim ili sivim  iscjetkom ili ako postoje žljezdana ili kronična reumatska oteknuća.   Upotpunjuje djelovanje  Calcium sulfuricuma u čišćenju krvi. Vrlo koristan kod dojenačkih ekcema i uz  Ferrum phosphoricum za brojne dječje tegobe. Ostali simptomi uključuju  bijelo obložen jezik  i blijedu stolicu.  Kalium muriaticum je važan kod probavnih tegoba, posebice od masne i teške hrane.

Kalium phosphoricum – sol za stanice živaca i mozga

Kalium phosphoricum je koristan u tretmanu živčanih tegoba kao što su glavobolje, nervna iscrpljenost, dispepsija, nesanica, depresija i niska vitalnost. Također ga uzmite u obzir kod  crvenila kože, osipa nervozne astme uz Magnesium phosphoricum. Posebice je koristan kod emocionalne iritabilnosti, depresije, nervoze i tantruma djece.

Kalium sulfuricum – sol za metabolizam i gušteraču

Nedostatak: pigmentacija
Kalium sulfuricum djeluje zajedno s Ferrum phosphoricumom, kao nositelj kisika, da bi imao blagotvoran utjecaj na dišne i cirkulacijske funkcije. Također je koristan za kožu i manje erupcije s ljuskanjem ili ljepljivim iscjetkom kao što je kod peruti, seboreje ili vodenih kozica. Kalium sulfuricum može puno pomoći kod problema s katarom koji može biti žuto -zelenog iscjetka (mukozne membrane nosa ili vagine). Nedostatak Kalium sulfuricuma uzrokuje nedostatak kisika koji vodi do nastupa ili hladnoće ili vrućine i lutajuće boli u udovima. Koristan je u tretmanu psorijaze, gljivica na nogama i lomljivim noktima. Često se koristi na kraju prehlade kad je iscjedak obilan i učestao.  Ponekad je koristan za promjenjive akutne reumatske boli.  Otvara pore na koži, donosi krv na površinu i potpomaže znojenje.  Zbog toga je vrlo blagotvoran ako ga se  izmjenjuje s Ferrum phosphoricumom za pojave vrućice i kad se temperatura podiže navečer.

Magnesium phosphoricum – sol protiv bolova i grčeva

Sljedeći mineral koristan za kosti,  zube,  mozak,  živce,  krv i mišićne stanice. Magnesium phosphoricum je blagotvoran za tretman mišičnih grčeva i manjih živčanih problema. To je glavni lijek za tegobe koje imaju grčeve, kao što su kolike, menstrualni grčevi, palpitacije,  grčeviti kašalj, zubobolje, neuralgije i akutne bolove općenito.  Vrlo je važan lijek kod dječjih kolika a također i kod emocionalnog nemira koji je posljedica iscrpljenosti. Ova sol brzo olakšava mišićne grčeve,  štucanje i oštre, probadajuće boli.  Simptomi se obično pogoršani hladnoćom i dodirom, a poboljšani toplinom, pritiskom i pregibanjem. Treba je uzimati često sve dok se ne osjetite olakšanje.

Natrium muriaticum – distributor vode
Pretjerana vlažnost ili suhoća bilo gdje u tijelu dobar je indikator za Natrium muriaticum,  simptomi su mnogi i izmjenjuju se. Jedna od najvažnijih tkivnih soli jer je 2/3 našeg tijela sastavljeno od vode pa bilo kakva disfunkcija u tom području može dovesti do mnogobrojnih problema. Smatra se da je  ona sol vode,  pa Natrium muriaticum pomaže kontroliranje  tekućine  u tkivu i blagotvorna je u olakšavanju prehlada (nos koji curi i suzne oči) , kihanja, pri neosvježavajućem spavanju, osjećaju beznađa, gubitku mirisa i okusa, suhoj koži, glavobolji s konstipacijom.

Natrium phosphoricum – neutralizator kiseline

Nedostatak: prištići, nečista koža
Natrium phosphoricum potpomaže lužnatost krvi,  emulgira masne kiseline i održava mokraćnu kiselinu topivu u krvi. Stoga Natrium phosphoricum može pomoći djeci koja jedu previše šećera i pate od prekiselog stanja organizma. Također trenutno pomaže kod gastričnih tegoba, dispepsiji, žgaravici i crijevnih parazita.
Sasojak je krvi, mišića, živaca, stanica mozga i tekućine između stanica.  Natrium phosphoricum je potreban kod svih tegoba vezanih za preveliku kiselost. Regulira žuć. Tretira gastrični refluks, lošu probavu, sve vrste upala vezanih uz giht i reumatizam,  pečenje kod proljeva i probadajuću bol uz vaginalni iscjedak.

Natrium sulfuricum – čistač jetre

Eliminira prekomjernu vodu iz tkiva, krvi i ostale tjelesne tekućine. Također djeluje i kao čistač toksina iz tekućine koja okružuje svaku stanicu u tijelu. Vrlo je važan za zdravo funkcioniranje jetre, slezene, bubrega i gušterače. Indiciran kod svih bolesti koje pogađaju jetru:  žučljivost,  bolesti jetre,  probavne tegobe i taloge pijeska u mokraći,  smeđe-zelene naslage na jeziku,  gorki okus. Posebice je važan kod tretiranja reumatskih tegoba, gihta i gripe zato što odnosi pridružene toksične tekućine iz tijela. Pomaže pri rastjerivanju osjećaja slabosti i tromosti koje osjećamo za vrijeme vlažna vremena.

Silicea – regulator vezivnog tkiva i kože

Nedostatak: bore, sitne i brojne bore oko očiju
Biokemijski čistač i eliminator,  Silicea je dio svih stanica vezivnog tkiva. Potpomaže gnojenje i iscjetke otpadaka, potiče iscjeljenje raspršivanjem potencijalno štetnih nakupina kao što su kožne erupcije i toksini iz krvi, prištevi, čirevi itd. U prvoj fazi bilo kakvog naticanja, trebaju se uzeti Ferrum phosphoricum i Kalium muriaticum ali ako kod tih soli izostane rezultat, treba uzeti Siliceu koja će utjecati na to da čir dozrije i da se iscjedak izluči. Silicea je također korisna kod zdravlja i čvrstoće kose i noktiju. Može pomoći da strano tijelo napusti organizam.  Komplementarna je kalciju zato što je odgovorna za  ugradnju kalcija na odgovarajuća mjesta  (ima veliku ulogu kod nedostatka kalcija kod mladih i osteoartritisa kod starije populacije).

Tkivne soli su sigurne kako za djecu svih dobi, uključujući dojenčad tako i za odrasle. Možete ih propisivati sami sebi i svojoj obitelji a može Vam ih i preporučiti vaš homeopat kako bi upotpunio terapiju a da pritom ne utječe na djelovanje homeopatskog lijeka.

TABELA DODATNIH TKIVNIH SOLI:

Potassium arsenite Koža, vitalnost
Potassium bromide Nervni sistem, koža
Potassium iodide Žlijezde
Lithium chloride Reumatizam, nervi
Manganese sulphate Sistem “željeza”
Calcium sulphide Vitalnost, tjelesna težina
Copper arsenite Probavni trakt, bubrezi
Potassium aluminium sulfuricum Probavni trakt, nervni sistem
Zinc chloride Metabolizam, maternica, nervi
Calcium carbonate Vitalnost,, “Anti Aging” – sprečavanje starenja
Sodium bicarbonate Pročišćenje, tijelo i balans kiselinee
Arsenic iodide Koža, alergije
Aurum Chloratum Natronatum Dnevni i noćni ritam, ženski reporduktivni organi
Selenium Jetra, vene
Potassium dichromate Krv, šećer, metabolizam