loader
Every one of us has power to be creator of every moment of the life!
25. December 2014.

Pročišćenje prostora u šamanizmu!

Published by Ševko Bajić

Proces pročišćenja prostora u šamanizmu igra važnu ulogu, iako je važno napomenuti da različiti rituali mogu imati različite svrhe, proces kađenja ili pročišćenja je generalno pročišćavajući proces, ne samo za prostor u kojem se radi već i za samu osobu.

Nekoliko ključnih elemenata su potrebni da ovaj proces uradite dobro, bez obzira da li ste šamanski praktičar ili ne:

Namjera: Namjera nije samo puka misao, ponekad se ona zove zahtjev, poziv ili molba bićima kojima se obraćamo. U procesu pročišćenja namjera bi trebala biti za najveće dobro i integritet osobe, ili osoba okupljenih u nekom prostoru. Bez obzira da li jednostavno kadite i pročišćavate prostor ili pojedinačnu osobu namjera za najvećim dobrom i integritetom je uvijek plemenita i poželjna. Naravno da u ovoj namjeri možete imati i svoju vlastitu molitvu, ali je važno da znate da ona mora sadržavati vaš stav poniznosti i iskrene želje  ljubavi za najveće dobro osoba sa kojima radite.

Smjesa: Smjesa za pročišćenje često ima dva glavna sastojka duvan i kadulju jer su ove biljke u puno različitih tradicija kroz vijekove smatrane svetim. U suštini, za smjesu za pročišćenje ili kađenje prostora koristimo biljke iscjeljenja, svete biljke ili biljke moći. Bosiljak, majčina dušica, latice cvijeća, list hrasta ili imele, samo su neki od sastojaka koje možete koristiti. Ovu smjesu možete i sami osmisliti ali morate imati jasan osjećaj ili namjeru da su biljke koje koristite svete. Neki praktičari koriste i komadiće svetog drveća kao dodatni element u njihovim smjesama za kađenje.

Pero: U šamanskoj tradiciji pero ima puno različitih namjena. Smatra se da je pero „alat“ kojim se ponuda dima biljaka moći ili svetih biljaka na neki način transformišu u svijet duhova, predaka, viših bića, tako da je proces pročišćenja prostora u ovom slučaju i proces  nuđenja male ponude u obliku dima svetih biljaka koje sagorijevaju našim precima, zemlji, vodičima, ili drugim višim bićima. Za uzvrat, oni nam daju integritet i zaštitu. Možete koristiti bilo koje pero ali neka ono bude važno za vas, na primjer pero orla može predstavljati simbol jasne vizije i slobode, pero vrane simbol transformacije. Osjetitite šta za vas znači simbolika pera kojeg koristite.

Vatra: Svijeća koja će gorjeti tokom šamanskog rada nije samo element pročišćenja nego i simbol unutrašnjeg svjetla. Kada svijećom ili nekim drugim sredstvom zapalite biljke moći, onda se smatra da ste dodatno u vaš proces pročišćenja uključili i svjetlo.

Posuda: U njoj se nalazi vaša smjesa i ona na neki način simbolizira majku zemlju koja podržava sva bića. Većina šamanskih praktičara koristi školjku ili neku drugu posudu. Mora biti od materijala koji će izdržati zagrijavanje i sagorijevanje biljaka moći.

Koraci u procesu pročišćenja:

Postoje različiti načini kako se ovaj proces pročišćenja obavlja, tako da će u ovoj maloj knjizi biti pomenut  onaj koji najčešće koristimo u našoj svakodnevnoj šamanskoj praksi.

Korak 1: Pripremite vašu zdjelu, smjesu i pero. Zapalite smjesu u isto vrijeme meditirajući i prizivajući sve povoljne aspekte, zaštitnike i vodiče, zamolite ih da blagoslove vaš proces pročišćenja i da za prostor ili osobe za koje ćete raditi pročišćenje, donesu najveće dobro i integraciju.

Korak 2: Zamolite osobu da stane ispred vas, okrenuta licem ka vama, ruku ispruženih vodoravno.  Lagano perom usmjeravajte dim ispod i iznad lijeve, pa zatim desne ruke, lagano pomjerajući posudu. Perom kao da pravite blagi vjetar koji dim tjera na ruke osobe. Ovo ponovite i od vrha glave prema stopalime osobe. Ako pročišćavate prostor onda samo perom otpuhujte dim u željenim smjerovima. Veliki broj šamanskih praktičara ovo uradi u četiri glavna smjera, istok, zapad, sjever i jug prizivajući moćne energije smjerova. Kada ste završili zamolite da se osoba okrene leđima ka vama i ponovite ovo isto. Na kraju proces završite tako što ćete perom prvo povući liniju od vrha glave do dna kičme, (dodirijući tijelo), pa zatim od vrata, preko ramena do kraja lijeve pa onda desne ruke.

Korak 3: Ostavite zdjelu sa smjesom da se sama ugasi.

NAPOMENA: Ni u jednom trenutku nemojte zaboraviti vašu namjeru, neka ona bude prisutna u vašem umu od početka do kraja procesa: NAJVEĆE DOBRO I INTEGRITET OSOBE ILI OSOBA !

Ovaj proces pročišćenja možete praktikovati prije i poslije svakog blagoslova, bilo kojeg šamanskog rada, prije i poslije meditacije,  prije i poslije tehnike iscjeljenja koje praktikujete.